← alle artikelen

Excel koppelen aan je website, wat zijn je opties?

Excel is marktleider van alle spreadsheet software op de markt en bestaat al vanaf 1985. Vandaar dat bij ieder bedrijf wel iemand is die tot de Excel specialist gedoopt is. Veel ondernemers gebruiken daarom Excel om berekeningen voor hun bedrijf te maken. Naarmate bedrijven en bedrijfsprocessen geoptimaliseerd en uitgebreid worden, komt soms de vraag naar voren om de berekeningen uit Excel te koppelen aan een website.

Hoe wil je het Excel bestand op je website plaatsen?

Wil je dat andere mensen het Excel bestand kunnen downloaden? Dan moeten ze zelf Excel op hun computer hebben staan om het bestand te openen. Ze kunnen dat ook zelf het bestand en de formules bekijken en aanpassen. Tenzij je deze met een wachtwoord beveiligt hebt natuurlijk.

Als dit is wat je wilt en je kent de personen aan wie je het bestand sturen wilt dan kan je het natuurlijk per e-mail sturen. Of je plaatst het bestand op Google Drive of Google spreadsheets en deelt de link. Via de link kan iedereen het bestand zelf bekijken en aanpassen.

Excel koppelen aan website

Als je een stap verder wilt gaan dan kan je de formules en berekeningen uit je Excel bestand koppelen aan je website. Als een bezoeker dan een waarde invult kan de berekening op je website uitgevoerd worden en het antwoord weer aan de bezoeker weergegeven worden. Ook kan je de berekende waarde per e-mail versturen. Een systeem als dit kan bijvoorbeeld het fundament zijn voor een offertesysteem op maat.

Natuurlijk is het lastig om zelf een offertesysteem te maken, dat begrijp ik. Toch kan iemand met een beetje inzicht en een WordPress website een eind komen. Door de plugins Contactform 7 en Calculate Contact Form 7 te combineren kan je al een groot deel van de berekeningen maken die je ook met Excel kan maken.

Toepassingen voor berekeningen

  • Lening berekening
  • Offerte systeem
  • Verzendkosten berekenen
  • Kosten berekening maken
  • BMI berekenen
  • Kosten lease auto/ bijtelling bereken
  • Afschrijving berekenen
  • Online calculator
  • Verzekeringspremie berekenen
  • Reistijd berekenen

Natuurlijk is dit nog maar het topje van de ijsberg en kan je ontelbare toepassingen bedenken die je inzetten kunt om de berekening die je nu in Excel hebt uiteindelijk op je website te krijgen. Zo heb ik in het verleden gewerkt aan een calculator voor de hoeveelheid voer die honden van een bepaald ras moeten eten of aan een project waarbij op basis van vragen gemeten werd welk internet pakket het beste bij je past.

Met eerder genoemde plugins kan je de meeste gebruikte formules uit Excel namaken. Je kunt alle berekeningen doen zoals optellen, vermenigvuldigen, aftrekken, modulus berekenen, tot de macht berekeningen en natuurlijk de uitkomst van al deze berekeningen optellen tot een totaal waarde.

Door de plugins voor WordPress in te zetten kan je op een laagdrempelige manier een eerste versie of minimal viable product opzetten. Als blijkt dat dit werkt dan kan je overwegen te investeren in een web applicatie waarmee je bijdraagt aan de automatisering van je bedrijf.

Als MVP specialist help ik ondernemende mensen hun online ideeën op efficiënte wijze online te krijgen. Op mijn website, LinkedIn en nieuwsbrief deel ik mijn tips, trucs en inzichten. Heb je een vraag of opmerking? Neem contact met mij op!

Thomas Jacobs MVP specialist
Thomas Jacobs
MVP specialist
Lees mijn laatste artikelen
Excel koppelen aan je website, wat zijn je opties?

Iedereen kent Excel. In deze post geef ik tips hoe je een Excel formule om kunt zetten naar een calculator op je website, voor b.v. een offertesysteem of kosten calculator.

Verder lezen
In 4 stappen product onderzoek doen met een landingspagina

Een landingspagina inzetten om te onderzoeken of er vraag is naar jouw product. Een slimme tactiek, ik leer je mijn 4 stappen proces graag voor een beter resultaat.

Verder lezen