MVP uitgelegd door Thomas Jacobs, MVP specialist

Rene van Mullem, zegt die naam je iets? Doesn’t ring a bell? Rene heeft in 1999 de website marktplaats.nl opgericht. Helaas was ik er niet bij maar ik kan mij voorstellen dat de eerste versie van Marktplaats niet alle functionaliteiten had die de website nu, 20 jaar later, heeft. En dat was ook niet nodig omdat men eerst uit moest vinden of er ├╝berhaupt vraag naar het product was. Het ontwikkelen van een MVP is de perfecte manier om te ontdekken of jouw idee levensvatbaar is.

Wat is een MVP? Een MVP (Minimum Viable Product) zou je kunnen omschrijven als de meest basale versie van je idee of product. Dus alleen de elementen die jouw idee uniek maken, niets meer. Een aantal voorbeelden:

MVP Marktplaats
Een MVP voor Marktplaats zou bestaan uit een website waarop bezoekers een advertentie kunnen plaatsen en andere bezoekers kunnen zoeken en bieden op die advertenties.

MVP online betaalmogelijkheid van een bank
Een MVP voor een betaalmogelijkheid van een bank zou waarschijnlijk bestaan uit een website of app waarop iemand kan inloggen, zijn saldo kan zien en geld kan overmaken naar een andere rekening

Een MVP is een manier om zo snel mogelijk het idee dat je hebt te valideren bij je beoogde gebruikers. Het idee dat je bedacht hebt is waarschijnlijk grotendeels gebaseerd op aannames. Je gaat er vanuit dat gebruikers zitten te springen om jouw idee maar wie zegt dat dat echt zo is?

Verschijningsvormen van een MVP

Een misvatting die veel mensen hebben over MVP’s is dat ze altijd digitaal of zelfs een app moeten zijn. Dat is natuurlijk niet waar en sterk afhankelijk van je idee, product of dienst. Als je een aangepaste winkelformule op wilt zetten dan kan een MVP ook een aangepaste etalage zijn. Wel is het zo dat een digitale MVP veel voordelen heeft, zo is het snel aan te passen en is het gebruik en de interactie goed meetbaar. Digitale verschijningsvormen van een MVP zijn bijvoorbeeld een landingspagina, presentatie, video, website, app, API koppeling, dashboard, etcetera.